És íme! A tavaszi torta amivel kapcsolatban a posztot írtam.
Svájci Vajkrém
Nem mondom, hogy nem macerás megcsinálni, illetve nem könnyű elrontani, de szerintem nagyon megéri. Mindig is utáltam az 500g porcukor, 500 g vaj mixet, nem ízlik és kiérzem a tortán. Emellett pedig még amiért szerintem megéri:
- nem költségesebb mintha a sima vajas porcukros mixet csinálnád
- könnyebb vele dolgozni
- bár soknak hat a hozzávalók aránya, sokkal kevesebb plusz cukor/vaj kerül a torta felszínére mintha a már korábban emlegetett mixet használná az ember
Hozzávalók:
- ha jót akarsz magadnak, akkor egy olyan habverő/robotgép, aminek van állványa, tehát nem kell neked kézileg verni a krémet 20 percig
- 250 ml tojásfehérje (egy kb 10 db M-es tojásnak felel meg, de menjünk csak biztosra)
- 350 g kristálycukor
- 340 g szobahőmérsékletű vaj (tényleg vaj legyen, és akkor tuti, ha bele tudod nyomni az ujjadat)
- csipet só
- aroma
Amint elértük a megfelelő hőfokot, Gyorsan öntsük át szirupunkat a keverőtálunkba (a fémtálban ne hagyjuk, mert az alja tuti rá fog sülni) és kezdjük el a masszát robotgéppel, magas fokozaton, kb. 7-15 percig verni. A 7. perc környékén adjuk hozzá a sót.
Amikor már érezzük, hogy a az edény fala kellemesen langyos (ekkor a fehérje olyan 30°C-os), a masszánk pedig már elég kemény állagú, akkor vegyük alacsony fokozatra a robotgépet, és lassanként, kisebb kockákban adagoljuk hozzá a vajat. Ha az összes vaj már benne van, verjük még pár percig, adjuk hozzá az aromát. Ha minden rendben ment, egy kellemes, könnyű, ízletes krémet kapunk eredményül.
Ha nem olyan az állaga mint kéne:
Kétféle probléma merülhet fel:
- folyékony marad
- túl kemény, darabos
Nekem általában ez szokott előfordulni, mivel cukorhőmérő híján (még ennyi év után is sóher vagyok hozzá, hihetetlen) csak körülbelülre tudom megmondani a fehérje hőmérsékletét. Így előfordulhat, hogy túl korán adom hozzá a vajat, és az ahelyett, hogy krémessé válna, elolvad. Erre nagyon egyszerű megoldás van: vegyünk ki a fagyasztóból egy adag fagyasztott bármit (zöldség az én esetemben), és tartsuk a mixer két oldalán. Így kívülről hűtöm le a levesemet, kb 1-3 perc és szép krémet kapok. Egy fotó a teljesség kedvéért:
Ha darabos:
Ez akkor fordul elő, ha a vaj túlságosan hideg volt, így nem tudott elkeveredni a fehérjében. Erre is pofon egyszerű a megoldás: fogjunk egy meleg bármit (meleg vizes rongy például, vagy a videón hajszárítót használnak), és szorítsuk a tál falára. A vaj szépen meg fog olvadni annyira, hogy krémessé váljon a massza.
Videós segítség: LINK ITT
És befejezésül, hivatkoznék a teknősös tortára, mivel az unidec alatt ez a vajkrém van. :P
LINK ITT
Hajrá a készítéshez!
Olasz Vajkrém
Megcsináltam ezt a vajkrémet is végül! Cukorhőmérőm még mindig nincsen, de meg lehetett oldani ezt is anélkül. :) A tippem az volt, hogy olyan lesz mint a svájci...hát jó nagyot tévedtem! Míg a svájcit talán legjobban a selymes szóval tudnám leírni, addig az olaszt habos- babosként tudnám jellemezni. :D Eszméletlen könnyű, olyan mint a pillecukor. És nem hiába a jellemzés, hisz tojáshab az alapja. Bár az én szívem még mindig a svájcihoz húz, azért ez is tuti recept. :) És mindenképpen ízletesebb mint a sima vajkrém. :DElkészítés:
- 5 db L-es tojás fehérje
- 250 g kristálycukor
- 225-250 g szobahőmérsékletű vaj
- 115 ml víz
- 1 teáskanál aroma (ízlés szerint, én itt vaníliát használtam)
- egy csipet só
200g cukrot kimérünk egy lábosba. Ráöntjük a vizet. Szirupot főzünk belőle, 120°C-ig melegítjük (most tuti Celsius :P ). Ha nincsen cukorhőmérőnk, akkor onnan tudhatjuk, hogy körülbelül a megfelelő hőmérsékleten állunk, hogy a feljövő buborékok sokkal lassabban pukkannak ki.
Mikor már úgy látjuk, hogy szirupunk hamarosan jó lesz, felverjük a fehérjét. Először nagy fokozaton habosra keverjük, majd hozzáadunk 50g kr. cukrot, és így, magas fokozaton keményre verjük (annyira, hogy ha fejre fordítjuk a tálat, benne marad a hab).
A fehérjéhez lassan csurgassuk hozzá a szirupot. Ezt követően, magas fokozaton verjük a habot, körülbelül 10-15 percig, amíg az edényünk fala kellemesen langyosra nem hűl. Ilyenkor adjuk hozzá a sót.
Ezt követően lassú fokozatra állítjuk mixerünket, és lassan, kockánként adagoljuk hozzá szobahőmérsékletű vajunkat. Ne ijedjünk meg, levest kell hogy kapjunk! Állítsuk vissza a mixert magas fokozatra, és így verjük tovább kb 10-15 percig. Ha minden rendben ment, egy kellemes, krémes állagú, könnyű, habos vajkrémet kapunk eredményül!
Krémünk hűtőben egy hétig eláll. :)
Videós segítség itt: LINK ITT
Ha mégsem kaptuk meg a megfelelő állagot, a svájci vajkrémnél leírt fixálások itt is működnek. :)
Francia Vajkrém:
- 4 db sárgája
- 3 ek víz
- 100g cukor
- 225 g szoba hőmérsékletű vaj
A cukrot lábosba mérjük, és ráöntjük a vizet. és 110°C-os szirupot főzünk belőle. Közben a sárgákat robotgépben, magas fokozaton verjük. Mikor szirupunk elérte a megfelelő hőmérsékletet, az olasz vajkrémnél ismertetett módon öntsük lassan a sárgájába. Magas fokozaton verjük ezután addig, amíg a tálunk fala langyosra nem hűl. ezek után, lassan, kockánként adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű vajat, és keverjük addig magas fokozaton, amíg szép sima krémet nem kapunk.
Köszönöm a recepteket, nagyon hasznos! Elkészítettem a svájci krémet, hőmérővel, elsőre sikerült! 😉
VálaszTörlésElkészítettem a svájci vajkrémet, de valamiért nem tudtam vele dolgozni az orosz dekorcsővel, szétesett a virág, lágy lett, mi lehet a hiba
VálaszTörlésegy félig folyós darabos valami lett... bár ízre nem rossz csak kezelhetetlen. Robotgép nélkül senki ne álljon neki
VálaszTörlésAnnyit javult a helyzet, hogy nem darabos, csak majdnem folyósan lágy. Neki se merek a virágnak állni annyira lágy
VálaszTörlésA svájci krémet készítettem el, nekem elsőre sikerült, csodás, kellemesen lágy, könnyű krémet kaptam! Kakaós piskótát töltöttem meg vele, és külsőleg is körbe kentem a fondan burkoló alá, majd díszítettem saját készítésű virágokkal. Nagyon finom volt a torta, a Cake de la Cake tortaversenyre készítettem egy másik gyümölcsös túró tortával együtt. A gyümölcsös, mascarponés túró torta nyert, a svájci krémmel töltött torta nem. De nem baj, mert megtanultam egy jó vajkrém elkészítésének a módját. Köszönöm nektek!
VálaszTörlésKöszönöm,a recepteket��melyik az a vajkrém amelyikkel tuti virágok készíthetők?Köszönöm!
VálaszTörlésKöszönöm a segítséget ki fogom próbálni
VálaszTörlésFantatikus, egy életre szóló információ amit állandóan tudod alkalmazni. Édesítőnek bevetem a monkfruitet.Segédeszközöm lesznek gelatin agar-agar konjak valamelyik csak be fog válni!
VálaszTörlésKöszönöm, korrekt, érthető , pontos még én is el tudom készíteni.
VálaszTörlésSikerült! Köszönöm szépen a recepteket!
VálaszTörlés