2016. június 9., csütörtök

Emília keresztelős tortája, glazúr, és mit tehetünk izzadás ellen?

Sziasztok! Hát már jó régen nem jelentkeztem! Jó dolgos időszakon vagyok túl. De most újra itt, az írás folytatódik, és most az unokahúgom keresztelős tortájával jelentkezem. Ő jelenleg a legkisebb a családban, még nincsen egy éves. :) De a tortájának felső szintje bababiztos lett, úgyhogy ő volt a fő kritikusom. A reakciójából ítélve kítűnővel átment a torta az ízpróbán. ^^  Az alsó szint csokis-kávés-kókuszos volt, a felső pedig a bababiztos banános vaníliás.



Első pillantásra nem tűnik túlságosan bonyolultnak, de! Most stencileztem először. Ha menni is fog, írok részletes "hogyan készült" rovatot ezzel kapcsolatban, de, mint a kép is mutatja, annyira azért nem ment még elsőre. :D 

Eddigi tapasztalatok:
  • Fontos, hogy a tortád oldala a lehető legsimább és legfüggőlegesebb legyen.
  • Próbáljátok minél jobban a felületre fektetni a stencilt. Ehhez szükség lesz valamilyen formában való rögzítésre. Én most négy darab gombostűvel rögzítettem (igen, mindenképpen azzal kell, mert a gomb tartja a mintát a torta felületén.), de annyira nem jött be. Legközelebb mást fogok kipróbálni. :)
  • Több videó is kering a neten a technikáról, azonban egyet biztosan mondhatok: NE kókusz zsírozzátok (videókban shorteninget használnak, a kókuszzsír tökéletesen megfelel helyette) be az egészet. Úgy oda fog ragadni a stencil a bevonathoz, hogy mikor lehúzod, jön vele a burkolat is. 
  • Figyeljetek arra, hogy a stencil tetejénél is húzzátok le a fölös royal icingot.
  • Elég valószínű, hogy a stenciled nem fog végig érni a teljes torta oldalán. Az illesztéseket így el kell tudnod úgy dolgozni. Ez nekem elsőre annyira nem sikerült, azonban gyakorlat teszi a mestert. :) 
  • Videós segítség: STENCIL HASZNÁLAT
A stencilezéshez royal icingot használtam, aminek a legegyszerűbb receptje alább olvasható:
  • 20 dkg átszitált porcukor
  • 1 db tojás fehérje
  • 1 teáskanál ecet
Mérjük ki a hozzávalókat egy keverőtálba, majd a legkisebb fokozaton kb. 15 perc alatt keverjük össze. Kész glazúrunkat nedves kendővel takarjuk le, hogy ne száradjon meg használatig. Hűtőben hetekig eláll.



Jön a nyár, a tortások legutáltabb időszaka. Miért is? Nézzük csak, vegyük sorra mit utál a torta:
  • magas páratartalom 
  • nagy hőmérséklet ingadozások
  • forróság
  • sok utazás 
  • nyáron kívül probléma: jegesedő hűtő!
Mi is van nyáron? Esküvő szezon, ergó rengeteg torta, és mindegyik korábban említett tényező. De általában még szállítani is jó esetben legalább egy fél órát kell a tortát. Ha nem akarjuk, hogy a munkánk az időjárás miatt tönkremenjen, muszáj valamit tennünk ellene.
Mik is a lehetőségek:
  • silica gel: ha vásárolsz egy új ruhát, cipőt, mindig kapsz mellé ilyen kis bogyós csomagokat. Ha ott is tökéletes nedvszívó, akkor bizony a magas páratartalom kiküszöbölésére is tökéletes!
  • szódabikarbóna: ugyancsak szuper nedvesség elszívó, nekem két pohárnyi is van a hűtőmben
  • rizs: megint csak, nedvszívó
  • karton: nagyon jól felfogja a párát, karton dobozban picit jobban tartja a hőmérsékletet is, úgyhogy szállításra is mindenképpen érdemes összeragasztani egyet. És ha tortánk izzad, csak falazzuk körbe a hűtőben, várjunk egy kicsit, és máris megoldódott a helyzet
Nekem is nagyon izzadt szegény tortám, aztán csak elővettem a kartont a végére. Másnapra pedig össze is ragasztottam neki egy szuper dobozt. Nem volt szép, de legalább funkcionális. :D  A torta utazott vagy 2 órát, és mire odaértünk, még mindig hideg volt a dobozban. ^^

És igazából ennyi! A stencilezés amikor nem kaptam tőle agyfrászt, nagyon tetszett, úgyhogy remélem, hogy folytathatom majd a közeljövőben a technika gyakorlását. :) 
Addig is, búcsúzóul egy kép az ünnepeltről és tortájáról! Hát nem cuki? ^^ És még össze is öltöztek! Pedig nem volt direkt! :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése