Sziasztok! Hát már jó régen nem jelentkeztem! Jó dolgos időszakon vagyok túl. De most újra itt, az írás folytatódik, és most az unokahúgom keresztelős tortájával jelentkezem. Ő jelenleg a legkisebb a családban, még nincsen egy éves. :) De a tortájának felső szintje bababiztos lett, úgyhogy ő volt a fő kritikusom. A reakciójából ítélve kítűnővel átment a torta az ízpróbán. ^^ Az alsó szint csokis-kávés-kókuszos volt, a felső pedig a bababiztos banános vaníliás.
Első pillantásra nem tűnik túlságosan bonyolultnak, de! Most stencileztem először. Ha menni is fog, írok részletes "hogyan készült" rovatot ezzel kapcsolatban, de, mint a kép is mutatja, annyira azért nem ment még elsőre. :D
Eddigi tapasztalatok:
- Fontos, hogy a tortád oldala a lehető legsimább és legfüggőlegesebb legyen.
- Próbáljátok minél jobban a felületre fektetni a stencilt. Ehhez szükség lesz valamilyen formában való rögzítésre. Én most négy darab gombostűvel rögzítettem (igen, mindenképpen azzal kell, mert a gomb tartja a mintát a torta felületén.), de annyira nem jött be. Legközelebb mást fogok kipróbálni. :)
- Több videó is kering a neten a technikáról, azonban egyet biztosan mondhatok: NE kókusz zsírozzátok (videókban shorteninget használnak, a kókuszzsír tökéletesen megfelel helyette) be az egészet. Úgy oda fog ragadni a stencil a bevonathoz, hogy mikor lehúzod, jön vele a burkolat is.
- Figyeljetek arra, hogy a stencil tetejénél is húzzátok le a fölös royal icingot.
- Elég valószínű, hogy a stenciled nem fog végig érni a teljes torta oldalán. Az illesztéseket így el kell tudnod úgy dolgozni. Ez nekem elsőre annyira nem sikerült, azonban gyakorlat teszi a mestert. :)
- Videós segítség: STENCIL HASZNÁLAT
- 20 dkg átszitált porcukor
- 1 db tojás fehérje
- 1 teáskanál ecet
Mérjük ki a hozzávalókat egy keverőtálba, majd a legkisebb fokozaton kb. 15 perc alatt keverjük össze. Kész glazúrunkat nedves kendővel takarjuk le, hogy ne száradjon meg használatig. Hűtőben hetekig eláll.
Jön a nyár, a tortások legutáltabb időszaka. Miért is? Nézzük csak, vegyük sorra mit utál a torta:
- magas páratartalom
- nagy hőmérséklet ingadozások
- forróság
- sok utazás
- nyáron kívül probléma: jegesedő hűtő!
Mik is a lehetőségek:
- silica gel: ha vásárolsz egy új ruhát, cipőt, mindig kapsz mellé ilyen kis bogyós csomagokat. Ha ott is tökéletes nedvszívó, akkor bizony a magas páratartalom kiküszöbölésére is tökéletes!
- szódabikarbóna: ugyancsak szuper nedvesség elszívó, nekem két pohárnyi is van a hűtőmben
- rizs: megint csak, nedvszívó
- karton: nagyon jól felfogja a párát, karton dobozban picit jobban tartja a hőmérsékletet is, úgyhogy szállításra is mindenképpen érdemes összeragasztani egyet. És ha tortánk izzad, csak falazzuk körbe a hűtőben, várjunk egy kicsit, és máris megoldódott a helyzet
Nekem is nagyon izzadt szegény tortám, aztán csak elővettem a kartont a végére. Másnapra pedig össze is ragasztottam neki egy szuper dobozt. Nem volt szép, de legalább funkcionális. :D A torta utazott vagy 2 órát, és mire odaértünk, még mindig hideg volt a dobozban. ^^
És igazából ennyi! A stencilezés amikor nem kaptam tőle agyfrászt, nagyon tetszett, úgyhogy remélem, hogy folytathatom majd a közeljövőben a technika gyakorlását. :)
Addig is, búcsúzóul egy kép az ünnepeltről és tortájáról! Hát nem cuki? ^^ És még össze is öltöztek! Pedig nem volt direkt! :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése