2015. december 31., csütörtök

Ha szilveszter akkor pezsgő!

Édesapámnak szilveszter napján van a születésnapja, és mivel ezen nagy napon lépett be a 60 évesek táborába, úgy döntöttünk testvéreimmel, hogy meglepjük kicsit. Két torta készült a nagy napra, egyik a családi ebédre (zöld tengeri teknős, bővebben erről a tortáról a következő bejegyzésben), ez pedig a családi barátokkal való esti szilveszteri partira. 
Szilveszteri parti, tehát a pezsgő alaptéma adott volt. A tartót pedig mindenképpen különlegesebbre szerettem volna elkészíteni, úgyhogy legyen antik bödön! 
Mivel Édesapám egyik kedvenc süteménye a hókocka, ezért úgy döntöttem, miért ne csinálhatnék belőle hókocka tortát. Kisütöttem a 12 lapot, megcsináltam a vaníliás krémet (kissé túl is teljesítettem magam abban), Mivel egy magas tortáról van szó, nem építhettem fel az egészet egyben. Betöltöttem két részletben, majd másnap, mikor a tészta már megpuhult, formára faragtam, beszúrtam 3 oszlopot az alsó felébe, ráhelyeztem egy formára vágott tortakartont, majd utána raktam rá a felső részt. Svájci krémmel fedtem, kb 2 órát állt a hűtőben.
legózás
A fogasokat szilikon mintázó segítségével csináltam meg, a tartó elején levő díszmintát pedig én raktam össze (pár gombóc, egy-két inda, virágok, rózsák megint csak szilikon formávál készítve, végül pár levélke, melynek erezetét a kagylós végű marcipán formázó eszközzel csináltam meg, és tada, kész is az elülső dombormű).
szőlőfürtös dombormű
Festéshez felhasznált airbrush festékek, sorrendben:
  • fekete
  • étcsokoládé
  • zöld (párom ötlete, imádtam, hisz ütött kopottat szerettem volna, antikot, abba bizony beletartozik az, hogy idővel a réz bezöldül)
Kapott arany és ezüst festést is ecsettel (lüsztert fel kell oldani kevés színtelen alkoholban).

Az üveggel azonban rendesen megszenvedtem. Készült két adagnyi pasztillázsból, ment is a kukába, a harmadikkal úgy ahogy elégedett voltam, de ahhoz is vagy kellett még plusz két réteget rakni, az idő egyre kevesebb, a gond egyre több, olyan is lett, amilyen...nagyon nem voltam vele elégedett, vissza is puhult kicsit...legközelebb majd jobban fog menni, akkor már talán érdemes is lesz leírni, hogyan készült. Vagy, legközelebb már cukorból fog készülni (kérlek kééérlek)!
 Festés megint csak airbrush-sal történt.

A "jégkockák" zselatinból készültek, igaz színben nem teljesen élethű, az ízeiken pedig még erősen dolgoznom kell (mindegyik alkoholos, mindegyik szerintem elég szörnyű lett :D ), de kezdetnek megtették. :) Remélhetőleg, legközelebb már cukorból tudok majd, élethű kockákat készíteni!

Körítésként vörös bársony anyagot "terítettem" a torta köré, amit ugyancsak airbrush-sal színeztem. Unideccel való spórolás érdekében marcipánból készült ennek a nagy része, és rá kellett jönnöm, hogy miért is nem olyan jó a marcipán ehhez a technikához. Nagyon nehezen veszi fel a színeket, sokkal hosszabb a száradási ideje, és a tartása is gyengül. Úgyhogy a bársony nagy része számomra kissé laposabb lett, mint szerettem volna, de azért így is elfogadták. :D

És íme, a végeredmény,sajnos nem épp a legoptimálisabb körülmények között fotózva (jó nehéz elrejteni egy tortát az ünnepelt saját lakásában!) :


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése