2016. április 9., szombat

Bemutatkozik Ödön, az édes csonti



Zsófival együtt járunk a kórházi gyakorlataink nagy többségére. Tudja, hogy tortázom (hogy ne tudná, szegénynek Lillával együtt már tuti az agyára megyek a tortás témáimmal, sorry csajok :D ), úgyhogy szülinapjára kért is egyet. Először tavaszi témából indultunk ki, majd lett belőle gyógytornászos! Előző héten vasárnap még azt hittem, e hét vasárnapjára kell a torta, hétfőn pedig kiderült, hogy péntekre! Zsófi azt hitte, hogy egy mini Ödönt kap, én meg beállítottam egy közel élethű nagyságú változattal. :D Úgyhogy volt itt minden, ami lehetett.
Ödön (igen, elneveztem, sőt a koponya burkoláskor már beszélgettünk is eleget, még akkor is, ha cukorból van és a barátom hülyének nézett miatta :D ) Samu távoli rokona. Igazi jó kedélyű, kedves csontváz, aki, mint a kép is mutatja, szalaggal szokott tornázni, és szabadidejében tortákat prezentál kedves ismerőseinek. Ehetőnek ehető, de jaj annak aki beleharap. :D


Komolyra fordítva a szót, bemutatnám Ödön elkészülésének menetét.Próbáltam anatómiailag minél pontosabban megvalósítani őt. Többé kevésbé sikerült is, bár a gerinc fiziológiás görbületeit (nyaki lordózis és háti kifózis) csak nagyon enyhén tudtam kivitelezni (hát igen, a faoszlop fiziólógiásan sajnos nem görbült sagittalis síkban). De ott van!
 Kb három éjszakát és egy délutánt vett igénybe Ödön készítése, ilyen formában:

  • kedden este a fa váz és a drót alap készült el
  • szerdán 19:00-től kb. 3:30-ig a háti gerinc és bordakosár
  • csütörtökön 16:00- 5:00 a nyaki gerinc, a koponya alapja és a jobb felső végtag (vállöv és szabad felső végtag is) valamint a tortához való tészta és ganache is
  • pénteken 13:00- 21:30 Ödön bal felső végtag és a  koponya végső borítása, plusz a torta betöltése, bevonása és idő hiján gyorsan összedobott díszítése
Készítése közben youtube szolgáltatta a szórakozást, természetesen mi más mint tortás témában! How to cake it oldala: LINK ITT , nagyon jóó, és néha sírva röhögtem a csajon, tényleg jó időtöltés, és jó tippeket is ad...pl az ő ganache készítési módszerét kipróbáltam, lehet váltok arra, :D

Bár Ödön szégyenlős, de csak most, csak ehhez a blog bejegyzéshez vetkőzött nekünk, úgyhogy íme, Ödön felépítése a cukorborítás alatt!

És mosolyának titka:


Figyelem! A következő képkockákon és bekezdésben latin kifejezések sora szerepel, megtekintés csak érdeklődőknek ajánlott!


Sajnos elfelejtettük lekapni, azonban Ödön mozgatható volt! Izmok híján önálló mozdulatra sajnos nem volt képes, azonban, ha szeretnéd, tud integetni is, mivel a váll és könyök ízületének drótjait pici farudak köré tekertem. Ödönnek sajnos befagyott válla van, Még jó hogy Zsófi pont erről írt szakdolgozatot nem? Passzív ROM-ja vállízületi abductio esetén egy 30°. Könyöke sajnos egy enyhe pronatiós helyzetben csontosan rögzült (máshogy nem is tudna szegény, hisz csak csontja van), azonban flexiós mozgástartománya részben megmaradt! Az elmozdulás mértéke olyan 20-40°, az ízületi felszínek károsodása nélkül.

A tortát és a tortatálca díszítését Ödönre bíztam, azonban idő híján csak ennyi körítésre futotta neki sajnos. Ödön kézírása nem a legszebb, azonban még így is olvashatóak lettek a latin kifejezések. 
Bár... az is lehet, hogy Ödön direkt csinálta, hogy ő maradjon a fő látványosság! Ezt sajnos csak ő tudhatja, Ödön pedig nem nyilatkozott a témával kapcsolatban.

Hát, többet nagyon nem tudok mondani Ödönről és tortájáról, remélem azért tetszik. :) Nekem ez megint egy hatalmas lépés volt a tortakészítésben, igazi kihívás. Bár idő híján majdnem beletört a bicskám, de végül mégis sikerült megvalósítanom Ödönt (bár a koponyáján még tudtam volna szépíteni sokat, hogy élethűbb legyen). És most kidőlök. :D

Ödön is elbúcsúzik egy amerikai száz fogas mosollyal :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése